Sezonowe warzywa i owoce

Podstawą naszego funkcjonowania jest dostarczenie niezbędnych składników odżywczych do organizmu. Fundamentem powinno być zatem prawidłowe, zdrowe żywienie.

Zdjęcie: Kamil Bernady

Zdjęcie: Kamil Bernady

Rozpocznijmy od wartościowego śniadania, które dostarczy nam energii na długi i aktywny dzień. W zależności oczywiście od naszego trybu życia czy ewentualnych problemów zdrowotnych, wybierzemy śniadanie białkowo-tłuszczowe lub standardowe, bogate w węglowodany złożone.

Równie ważne są kolejne posiłki. Tak naprawdę to nasze życie i typ pracy wyznacza nam możliwości spożywania posiłków. Wybierajmy produkty wartościowe, nieprzetworzone, bogate w składniki odżywcze. Unikajmy potraw smażonych, produktów wysoko przetworzonych, słodyczy, alkoholu i używek. Pamiętajmy o warzywach i owocach – oczywiście w odpowiednich proporcjach.

Nie podjadajmy! Najgorsze są błędne informacje wysyłane do organizmu. Jeżeli nauczymy się jeść regularnie, to nasz organizm nie będzie magazynował wszystkiego, co zjemy, tylko wykorzysta to jako energię.

Oczywiście kwestia regularności jest bardzo indywidualna. Możemy jeść w ciągu dnia 3 posiłki i też będzie to OK. Nie koniecznie złotym rozwiązaniem będzie metoda 5 posiłków co 3 godziny. Wszystko zależy od nas i naszego trybu dnia.

Rola warzyw w zdrowej diecie

W naszej codziennej kuchni wykorzystujmy produkty sezonowe. Podobnie, jak jesienią, zimą warto wzmacniać odporność — pomogą nam w tym warzywa takie, jak cebula, czosnek, kapusta, buraki itp. Nie zapominajmy o orzechach, które są bogate w wartościowe składniki.

Jeżeli tylko nie mamy przeciwwskazań zdrowotnych do spożywania wyżej wymienionych produktów to korzystajmy z ich dobroci. Jak nasze babcie przygotowywały dla nas syrop z cebuli lub mleko z czosnkiem i miodem na przeziębienie, tak i my korzystajmy z tych produktów.

Zobacz również: Zapomnij o nudzie na fitnessie - ćwicz bokwę

Podziel się:

Przeczytaj także:

Także w kategorii Zdrowe odżywianie:

Domowe batoniki musli (bez pieczenia) 41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami Domowe pralinki Smoothie - sposób na zdrowie? Najlepsze orzechy na utratę wagi Kwaśny smak w zdrowej diecie. Właściwości szczawiu Rabarbar- czy warto go jeść ? Fit ciasto marchewkowe Gorąca woda – najtańszy lek świata Granat i jego właściwości lecznicze Wegańskie ciasteczka Dietetyczne brownie z kaszy jaglanej Ciasto drożdżowe bez jajek, mleka i masła (wegańskie) Grilluj z głową: poznaj przepisy na dietetyczne dania z rusztu! Placki z niepalonej kaszy gryczanej Czekoladowe raw cake Zdrowe tłuszcze na talerzu. W jakich produktach ich szukać? Odchudzające przepisy: jajko zapiekane w awokado Jak przygotować zdrowe i białkowe naleśniki? Sałatka z fasolką mung Wiosenne sałatki, od których nie przytyjesz Metabolizm. Czym jest, co go spowalnia? Brownie z batatem i rodzynkami

Popularne w tym tygodniu:

41 pysznych przed- i potreningowych przekąsek Fit ciasto marchewkowe AWOKADO egzotyczny cud zdrowia ! Oto co Ewa Chodakowska poleca jeść na śniadanie. Pięć przepisów Domowe batoniki musli (bez pieczenia) Odchudzające przepisy: sałatka z kurczakiem i truskawkami 4 migdały dziennie mogą poprawić zdrowie Domowe pralinki Śniadanie na przywrócenie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie, czyli JAGLANKA w roli głównej Śniadanie, dzięki któremu zjesz na obiad 30 proc. mniej Najlepsze orzechy na utratę wagi Co się dzieje, gdy pijemy wodę na pusty żołądek?